Wat is infrarood verwarming?

Infraroodverwarming plafond gerealiseerd in een woonhuis

In het kort

Infrarood verwarming is stralingswarmte. Het principe werkt hetzelfde als hoe de zon de aarde verwarmt: de zon zendt lange golf infrarode straling richting de aarde. Wanneer deze onze aarde raakt, warmt het aardoppervlak op en geeft deze zijn warmte af aan de lucht. Indirect gaat daardoor de luchttemperatuur omhoog. Wil je weten hoe dit principe werkt voor jouw woning? Bekijk dan de video.

 

Sjoerd legt het je uit!

Infrarood verwarming is overal

Wist je dat een ijsblokje warmte afgeeft? Dat klinkt in eerste instantie wat gek, maar is eigenlijk heel logisch. Alles boven het absolute vriespunt (-273,15°C) is namelijk warm. Althans, afhankelijk aan wie je het vraagt. Wanneer wij op de Noordpool zouden staan, ervaren wij dit als koud. Een ijsbeer daarentegen heeft het aangenaam warm. Hoe komt dat? Alles wat warm is, geeft namelijk infrarode straling af. Hoe deze straling wordt ervaren is mede afhankelijk van de temperatuur van het object of mens die deze straling afgeeft.

Onze zon staat bijna 150 miljoen kilometer van de aarde af. En toch is de zon in staat om de aarde op te warmen. Hoe kan dat? Het oppervlakte van de zon bereikt een temperatuur van circa 5000 °C. In de vorm van golflengtes, waaronder infrarood, wordt deze straling met de snelheid van het licht richting de aarde gezonden. Dit duurt 8 minuten en in die periode gebeurt er helemaal niks. Dit komt omdat er geen massa tussen de zon en de aarde is.

Wanneer deze korte golf infrarode straling de aardbodem raakt, dan krijgt deze een beetje energie. Deze energie wordt omgezet in warmte. Oftewel; lange golf infrarode straling. Wanneer de luchttemperatuur lager is dan de temperatuur van het aardoppervlak, dan geeft de aarde een beetje van deze warmte af aan de lucht. Hierdoor gaat dus indirect de luchttemperatuur omhoog.

Omdat alles wat zich op aarde bevindt warmer is dan het absolute vriespunt, geeft dus alles infrarode straling af. Dus ook bijvoorbeeld het eerdergenoemde ijsblokje. Dit is dezelfde infraroodstraling die warmtepanelen uitstralen.

Jouw directe voordeel

Infrarood verwarming is een duurzaam verwarmingsalternatief, het is namelijk 100% gasloos! Zo kun je op een eenvoudige wijze één of meerdere ruimtes afzonderlijk van elkaar verwarmen. Een directe besparing op je energieverbruik, dus prettig toch?

Bekijk hier alle voordelen.

 

Gasloos
Altijd en overal comfortabele warmte
100%
Volledig elektrisch

Hoe werkt dat dan thuis?

Om een comfortabel gevoel te creëren is de balans tussen luchttemperatuur en infrarode straling belangrijk. De werking van infrarood verwarming in huis is dan ook als volgt.

De warmtepanelen geven infrarode straling af. Wanneer deze op de juiste manier zijn gepositioneerd, zal de schil van ruimte en alles wat hier in staat opwarmen. Deze geven hun warmte weer af aan de lucht en hierdoor krijg je een mooi gelijkmatige luchttemperatuur.

Dit in tegenstelling tot een radiator, waarbij je veel grotere en voelbare verschillen hebt van de luchttemperatuur in de ruimte. 

Zijn er ook nadelen?

Je woning volledig van het gas af, kan dat echt? Elke situatie is uniek. Wellicht is infrarood verwarming als duurzame oplossing niet geschikt voor jouw situatie.

De infrarood verwarming van greeniuz

Wij ontwikkelden een hoofdverwarmingssysteem waarmee je 100% elektrisch je huis comfortabel kunt verwarmen én gelijk van het gas af kan. Het complete systeem bestaat uit 5 type warmtepanelen met een slimme aansturing. Hiermee creëren wij voor elke situatie een geschikte combinatie zodat jij comfortabel en efficiënt je woning kunt verwarmen.

Het greeniuz infrarood paneel in verschillende afmetingen

Voor iedere ruimte en vraag een passende oplossing.

Is jouw woning geschikt?

Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

we schakelen over naar zakelijke content...