Hoe werkt infrarood verwarming?

 

Infraroodverwarming plafond gerealiseerd in een woonhuis

In het kort

Wist je dat infrarood eigenlijk ‘nabij rood’ of ‘onder rood’ betekent? En dat infrarood overal om ons heen is? Onze zon zendt infrarode straling richting de aarde. Wanneer deze de aarde raakt, zal het aardoppervlak opwarmen. Indirect wordt de lucht om ons heen daarmee opgewarmd. In de video leggen we je uit hoe dit principe werkt!

Sjoerd leg het je uit!

De werking van infrarood verwarming

De aarde verwarmt al miljarden jaren de aarde door middel van infrarode straling. Iedere bestaande verwarmingsoplossing (bijvoorbeeld vloerverwarming, radiatoren of infrarood verwarming) wekt 3 warmtetypen op. Afhankelijk van hoe deze onderling zijn verdeeld, wordt bepaald hoe jij de warmte ervaart. Het is dus goed om het onderscheid van deze warmtetypen te weten. 

Straling

Dat de aarde warm wordt komt doordat de zon infrarode straling richting de aarde stuurt. Specifieker nog, korte golf infrarode straling. Deze straling zit bomvol energie en komt met de snelheid van het licht binnen acht minuten naar onze aarde toegesneld. Zodra deze energie, deze korte golf infrarode straling, onze aardbodem raakt geeft het zijn energie af aan het oppervlakte dat geraakt wordt. De energie wordt opgenomen waardoor het warmer wordt en geeft op hun beurt weer infrarode straling af. Dit is dan geen korte golf, maar lange golf infrarode straling.

Conductie

Naast stralingswarmte ken je vast ook het verwarmende gevoel wanneer je met je hand de aardbodem aanraakt op een zonnige dag. Je voelt direct je hand warmer worden. Zo ook als je je hand om een kopje warme thee of koffie houdt. Er is nu sprake van een directe warmtegeleiding tussen materialen. Deze manier van verwarmen heet conductie.

Convectie

Wanneer een materiaal of object warmer wordt dan de lucht om zich heen, dan verliest deze zijn warmte aan de lucht. Dit noemen we ook wel convectie. Je kan dit zien op een hete zomerse dag als het windstil is. Als je goed kijkt, zie je boven het asfalt dan de lucht trillen.

 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming als hoofdverwarming?

Met hoofdverwarming bedoelen wij het infrarood verwarmingssysteem wanneer deze, zonder andere verwarmingsbron, de ruimte geheel verwarmt.

Wanneer het systeem wordt ingezet als hoofdverwarming is het erg belangrijk om een gelijkmatige luchttemperatuur te creëren in combinatie met een gelijkmatige warmtestraling.

Hoe wordt dat bepaald?

Om te bepalen hoeveel wattage er nodig is om de doeltemperatuur te bepalen, hangt af van de volgende factoren:

  • Lengte, breedte en hoogte mate van de ruimte
  • Isolatiewaarden van de vloer, de gevel en het dak
  • Het aantal vierkante meter glas
  • En het type glas

Wanneer het wattage bekend is, dan wordt er op basis van de vorm van de ruimte bepaald welk type paneel op welke positie gehangen moet worden.

Wil je weten of jouw woning geschikt is? Onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden met je.

En als bijverwarming?

Met bijverwarming bedoelen wij het infrarood verwarmingssysteem wanneer deze, in combinatie met een andere verwarmingsbron, de ruimte verwarmt.

Wanneer een infrarood paneel wordt ingezet als bijverwarming is het erg belangrijk dat je profijt hebt van de directe warmtestraling van het paneel. Daarom moet het infrarood paneel direct boven de gewenste plek gehangen worden. 

Wist je dat wanneer je de temperatuur 1°C lager zet, je al snel 7% gas kan besparen?

Zit je ’s avonds dus graag op de bank? Hang hier dan een warmtepaneel zodat je het centrale verwarmingssysteem lager kunt zetten.

Warmtepanelen met thermostaat

In elke ruimte wil je een comfortabele warmte creëren. Daarom plaatsen wij in elke ruimte een thermostaat, die je ook via de greeniuz-app op je telefoon kan bedienen. Thuis of op afstand ben je nu zelf in control.

De infrarood panelen zijn eenvoudig te besturen via een mobiele applicatie

Hoe werkt infrarood verwarming en wat zijn de voordelen?

Infrarood is een duurzame verwarmingsoplossing, die naast comfortabele warmte en geldbesparing nog meer interessante voordelen biedt.

En hoe zit het met de nadelen?

Een verduurzamingsslag kan flink wat impact hebben op je portemonnee. Logisch dat je vooraf dan ook wil weten in hoeverre het loont te investeren. Om je te helpen in dit besluit hebben wij de meest voorkomende nadelen van infrarood verwarming voor je op een rij gezet.

De infrarood verwarming van greeniuz

Het verwarmingssysteem van greeniuz is een echt Nederlands product en ontwikkelt als totaaloplossing om woningen of bedrijven te verwarmen. Met de keuze uit vijf verschillende warmtepanelen hebben we voor elke situatie een passend oplossing!

Het greeniuz infrarood paneel in verschillende afmetingen

Voor elke ruimte een geschikt paneel!

Is jouw woning geschikt?

Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

we schakelen over naar zakelijke content...