Voordelen infrarood verwarming

Infrarood warmtepanelen zijn een duurzaam verwarmingsalternatief. Met deze verwarmingsoplossing kan iedere ruimte in huis gasloos verwarmd worden. Daarnaast zijn er nog meer redenen om infrarood verwarming te overwegen. We hebben de top 8 voor je een op rijtje gezet.

Infraroodverwarming plafond gerealiseerd in een woonhuis

De top 8 voordelen van infrarood verwarming

1. Comfortabele warmte

Infrarood warmtepanelen geven stralingswarmte af. Dat betekent dat warmte direct wordt afgegeven aan de muren, vloer en objecten in een ruimte. Deze geven hun warmte af aan de lucht waardoor de luchttemperatuur indirect omhoog gaat. Hoe creëer je dan de optimale balans tussen de luchttemperatuur en de warmtestraling?

  • Het benodigde vermogen van de infrarood panelen is passend voor de ruimte
  • De panelen zijn goed gepositioneerd
  • De panelen bestaan uit kwalitatief hoogwaardige materialen

Zijn aan deze 3 punten voldaan? Dan heb je gegarandeerd een comfortabele warmte ervaring in huis.

2. Hang & Heat, zo eenvoudig is het

De ideale positie van een infrarood warmtepaneel is aan het plafond. Dit komt omdat dan de hoogste effectiviteit en comfort niveau wordt behaald. Lees hier meer. De installatie is snel en kun je eenvoudig zelf doen. De warmtepanelen sluit je aan op het bestaande lichtpunt op het plafond. Vervolgens bevestig je de ophangbeugel en klik je het paneel hier stevig in vast. De verduurzaming van jouw ruimte kan dus al binnen een paar uur afgerond zijn. Sneller kan niet!

3. 100% elektrisch = 100% gasloos

Infrarood panelen zijn volledig elektrisch. En dus 100% gasloos. Infrarood warmtepanelen kunnen in de hele woning of in een ruimte in huis geïnstalleerd worden. Sluit ze aan op een (bestaand) lichtpunt en geniet voortaan van gasloze verwarming. En heb je zonnepanelen? Dan wordt de benodigde energie ook nog eens duurzaam opgewekt.

4. Energiezuinig

Een infrarood paneel warmt de schil van de ruimte op en hierdoor wordt er een stabiele luchttemperatuur gecreëerd. Er is namelijk amper nog sprake van luchtcirculatie. In tegenstelling tot een centrale verwarming (cv-ketel), waar de gehele woning altijd wordt verwarmd, is met een infraroodpaneel het mogelijk om afzonderlijk ruimtes te verwarmen. Anders gezegd: de warmte die is opgewekt wordt efficiënter gebruikt, en je gebruikt gewoonweg minder energie.

5. Lage aanschafkosten & snelle terugverdientijd

Je huis duurzaam verwarmen en future proof maken klinkt vaak als een dure investering. Dat hoeft zeker niet zo te zijn! Wanneer je kiest voor kwalitatief goede infraroodpanelen, die onafhankelijk getest en gekeurd zijn volgens de IEC 60675-3 is het een van de betere en toch betaalbare alternatieven om duurzaam te verwarmen.

6. Lange levensduur

De levensduur van een infrarood paneel wordt bepaald door de materialen waaruit het paneel en het verwarmingselement bestaan. Kwalitatief hoogwaardige materialen en een verwarmingselement zonder rendementsverlies, betekent een lange levensduur. En waar je ook op moet letten is dat de aansturing, ofwel de thermostaat en schakelaar die de panelen aan- of uitzetten, of in sommige gevallen moduleert, van hoge kwaliteit zijn.

7. Geen onderhoud, dus minder vaste lasten

Voor een schonere verbranding en optimale prestatie, is het belangrijk dat je CV-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Dit geldt ook voor andere gasloze verwarmingsoplossingen.

Infrarood verwarming is daarentegen onderhoudsvrij. Althans, als je kiest voor hoogwaardige infrarood panelen met een kwalitatief goede thermostaat. Daar zitten namelijk geen bewegende of draaiende componenten in die kapot kunnen gaan. Wat is dan wel nodig? Eén keer per jaar een doekje er overheen halen.

Als je dan moet kiezen tussen dit of 15 jaar (dat is de gemiddelde levensduur van een CV-ketel) onderhoudskosten betalen, is de keuze snel gemaakt toch?

8. Moderne uitstraling en afwerking

De infrarood plafondverwarming is een moderne manier om je woning te verwarmen. Het oog wil natuurlijk ook wat! De plafond verwarmingspanelen bestaan doorgaans uit een strakke dunne plaat. Ook is er nagedacht voor de kleur; infrarood panelen zijn meetal te verkrijgen in de kleur wit. Hierdoor past een paneel in de meeste moderne interieurs, traditionele jaren ’30 woningen en alles daar tussen.

Onze conclusie

Comfortabel in je woning wonen is natuurlijk het ultieme thuisgevoel. Als je dit kan realiseren tegen lage kosten en op lange termijn geld kan besparen, dan kan je zorgeloos en gasloos de toekomst tegemoet. En eerlijk, wie wil dat nou niet?

Kosten infrarood verwarming

In vergelijking met andere duurzame verwarmingsoplossingen is infrarood verwarming een betaalbaar alternatief. Daarbij bepaald onder andere de isolatiewaarden, type glas en grootte van je woning wat de investering van deze verduurzamingslag gaat zijn.

Nadelen infrarood verwarming

Zouden er nog nadelen zijn aan infrarood verwarming? Is het bijvoorbeeld mogelijk om met een infrarood paneel te koelen? Of kan je slecht geïsoleerde woningen er mee verwarmen? Lees hier verder.

De infrarood verwarming van greeniuz

Het infrarood verwarmingssysteem van greeniuz is geheel in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd in de Brainport regio Eindhoven. Een echt Nederlands product dus!

Ons doel was om met de beste circulaire materialen een infrarood paneel op te bouwen dat een zeer gelijkmatige warmtespreiding in een woning kan creëren. En dit tegen lage maandelijkse lasten.

Het greeniuz infrarood paneel in verschillende afmetingen

Voor elke ruimte een geschikt paneel

Is jouw woning geschikt?

Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

we schakelen over naar zakelijke content...