Nadelen infrarood verwarming

Infraroodverwarming plafond gerealiseerd in een woonhuis

De 4 nadelen van infrarood verwarming

Infrarood warmtepanelen zijn een duurzaam verwarmingsalternatief. Met deze verwarmingsoplossing kan iedere ruimte in huis gasloos verwarmd worden. Om de mogelijkheden voor jouw woning te bepalen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij zetten deze kort op een rijtje voor je!

 

1. Het koelt niet

Een infrarood verwarmingspaneel is ontwikkeld als hoofdverwarmingssysteem. Het woord zegt het al; het is een systeem om woningen te verwarmen en niet om te koelen. Het systeem kan dan ook niet gebruikt worden als koeloplossing. Je zou kunnen zeggen dat dit één van de nadelen van infrarood verwarming is.

2. Plafond gemiddeld niet hoger dan 3,5 meter

Het stralingsbereik van een infrarood paneel wordt bepaald door de oppervlaktetemperatuur van de voorplaat. Hoe hoger de temperatuur van het infrarood paneel wordt, des te verder deze zal stralen. Hoe kouder de luchttemperatuur om je heen, des te belangrijker het stralingscomponent is om het toch nog als comfortabel te ervaren.

Infrarood panelen die gemaakt zijn om binnen te gebruiken worden gemiddeld gezien 100 graden warm. Dit betekent dat ze ongeveer een stralingsbereik hebben van 3,5 meter. Om een mooie balans tussen de luchttemperatuur en het stralingscomponent te creëren, kunnen infrarood panelen niet boven de 3,5 meter geplaatst worden. Wanneer de ruimte hoger is dan moeten de panelen verlaagd opgehangen worden door middel van bijvoorbeeld staalkabels.

3. Minimale isolatie toch wel vereist

Infrarood warmtepanelen kunnen in iedere ruimte geplaatst worden als verwarmingssysteem. Om de ruimte comfortabel en tegen lage maandelijkse lasten warm te krijgen is een minimale isolatie van je woning wel nodig. Infrarood verwarmt namelijk de schil van de ruimte. Wanneer deze schil niet geïsoleerd is, dan kost het veel energie om de ruimte op temperatuur te krijgen en te houden.

4. Niet voor alle toepassingen geschikt

Eén verwarmingsoplossing voor iedere woning in Nederland? Die bestaat niet. Ook infrarood warmtepanelen zijn niet voor alle type woningen geschikt. Denk hierbij aan oudere woningen met enkel glas of ruimte met veel glas zoals een serre. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld grote nieuwbouw woningen ook duurzaam verwarmd worden met een warmtepomp. Combinaties tussen infrarood en andere duurzame oplossingen zijn ook mogelijk en wellicht het antwoord voor jou!

Onze conclusie

Infrarood verwarming is een goede oplossing voor wie zijn of haar huis duurzaam wil verwarmen. Bij iedere verwarmingsoplossing zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij denken graag met je mee om je woning efficiënt en comfortabel te verwarmen.

Voordelen infrarood verwarming

Infrarood is een duurzame verwarmingsoplossing, die naast comfortabele warmte en geldbesparing nog meer interessante voordelen biedt.

Nadelen infrarood verwarming

De infrarood verwarming van greeniuz

Onze infrarood warmtepanelen vormen samen een duurzaam en gasloos verwarmingssysteem voor in huis. Het systeem is toe te passen in iedere ruimte en kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden. Zo kun jij genieten van een gelijkmatige luchttemperatuur en comfortabele warmte.

Het greeniuz infrarood paneel in verschillende afmetingen

Voor elke ruimte een geschikte oplossing

Is jouw woning geschikt?

Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

we schakelen over naar zakelijke content...