Kosten infrarood verwarming

Kosten infrarood verwarming: hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een voordelige gasloze verwarmingsoplossing? Dan is infrarood verwarming mogelijk iets voor jouw woning. Zo heb je niet alleen te maken met de aanschaf- en installatiekosten, maar ook lange termijn kosten. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik, onderhoud en vervangingskosten. Wij hebben de kosten van infrarood verwarming voor je op een rijtje gezet.

Aanschafkosten

Wil je volledig afstappen van het gas? Dan moet je niet alleen rekening houden met de aanschafkosten van de verwarmingsoplossing. Waarmee dan wel?

De totale aanschafkosten bestaan uit:

  • Het isoleren van de woning
  • Het duurzame verwarmingssysteem
  • Het nieuwe verwarmingsafgifte systeem
  • En de installatiekosten
De kracht van infrarood

Infrarood verwarming kan al bij matig geïsoleerde woningen geïnstalleerd worden om het goed te kunnen laten functioneren. Aanvullende isolatie is dan niet altijd nodig. Ook zijn er geen aanvullende kosten voor de aanschaf van een verwarmingsafgifte systeem. Wat betreft de aanschafkosten van het systeem zelf, deze zijn aanzienlijk lager dan iedere andere duurzame verwarmingsoplossing. Het verwarmen van je woning met infrarood is dus zeker betaalbaar.

Installatiekosten

De installatiekosten van een gasloze verwarmingsoplossing zijn vaak erg complex. Dit heeft te maken met het huidige verwarmingsafgifte systeem. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld radiatoren of vloerwarming. Na verloop van tijd zijn deze gedateerd of door meerdere reparaties aan vervanging toe. Op het moment dat jij dan een warmtepomp wil installeren, betekent dit dat de radiator of vloerwarming ook vernieuwd moet worden. Een ingrijpende en complexe renovatie dus.

Hang & heat – net zo makkelijk

Kies je voor infrarood panelen? Dan kunnen deze binnen 1 dag geïnstalleerd worden. Op de markt zijn momenteel veel soorten en maten warmtepanelen te verkrijgen. Wees je er van bewust dat de prestatie per soort erg kan verschillen, wat kan betekenen dat er aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden.

Bij een kwalitatief hoogwaardig infrarood paneel met een hoog rendement, hoeft dit vaak niet. De totale piekbelasting zal bijvoorbeeld voor een gemiddelde tussenwoning niet boven de 3000 watt uitkomen. Hierdoor kunnen de infrarood panelen aangesloten worden op de bestaande elektriciteitsvoorziening in de lichtpunten aan het plafond.

Onderhoud

Voor een schonere verbranding en optimale prestatie, is het belangrijk dat je CV-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Dit geldt ook voor andere gasloze verwarmingsoplossingen.

Infrarood verwarming is daarentegen onderhoudsvrij. Althans, als je kiest voor hoogwaardige infrarood panelen met een kwalitatief goede thermostaat. Daar zitten namelijk geen bewegende of draaiende componenten in die kapot kunnen gaan. Wat is dan wel nodig? Eén keer per jaar een doekje er overheen halen.

Als je dan moet kiezen tussen dit of 15 jaar (dat is de gemiddelde levensduur van een CV-ketel) onderhoudskosten betalen, is de keuze snel gemaakt toch?

Verwarmingskosten

De meningen over het energieverbruik van infrarood panelen zijn aardig verdeeld. Dat is niet gek overigens, want met de vele soorten panelen verkrijgbaar is er een aanzienlijk verschil in effectiviteit te zien. Onderaan de streep geldt overigens wel: elk infrarood paneel zet 100% van de geleverde energie om in warmte. Hoe dit percentage wordt onderverdeeld in de 3 warmtetypen, is medebepalend om een kwalitatief goed paneel te kunnen onderscheiden. Een hoogwaardig infrarood paneel zet het merendeel van energie om in lange golf infrarood straling en zo min mogelijk in convectie.

Warmteverliesberekening

Een nauwkeurige inschatting van het totaal verwachte energieverbruik (in kWh) op jaarbasis kan gemaakt worden middels een warmteverliesberekening. De woning-eigenschappen zijn in deze formule erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het type glas, de isolatiewaarde en oppervlakte per ruimte. Dit is voor elk type woning, gezinssamenstelling en leefritme natuurlijk anders.

Is jouw woning geschikt?

Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden.

Nadelen infrarood verwarming

Voor wie zijn of haar woning gasloos wil verwarmen, zijn infrarood panelen een aantrekkelijke verwarmingsoplossing. De aanschafkosten van infrarood verwarming zijn aanzienlijk lager dan iedere andere verwarmingsoplossing. En ook in je gebruik bespaar je al snel flink. Dat neemt echter niet weg, dat een aantal factoren zijn waardoor jouw woning niet geschikt is voor infrarood verwarming.

De infrarood verwarming van greeniuz

Het greeniuz home heating system is modulair opgebouwd uit 5 verschillende type warmtepanelen met diverse wattages. Hierdoor is het altijd mogelijk om jouw volledige huis of ruimtes op de meest efficiënte en comfortabele manier te verwarmen.

Het greeniuz infrarood paneel in verschillende afmetingen

Voor elke ruimte een geschikt paneel!

we schakelen over naar zakelijke content...