Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is het verwarmen met infrarood straling, oftewel stralingsverwarming. Door middel van onschadelijke infrarode warmtestralen wordt de massa in de ruimte verwarmd en deze geven de warmte op hun beurt weer af aan de lucht. Infrarood verwarming is veel sneller voelbaar dan de warmte van een traditioneel verwarmingssysteem. Na een korte opwarmtijd is het gevoel te vergelijken met de stralingswarmte van bijvoorbeeld de zon. Infrarood verwarming is dé oplossing om je huis duurzaam te verwarmen.

infrarood verwarming

Verwarming met infrarood panelen

Hoe werkt het verwarmen met infrarood panelen?

Verwarmen met infrarood panelen werkt zoals hierboven al kort beschreven. Infrarood panelen verwarmen alle in de ruimte aanwezige massa. Zo nemen bijvoorbeeld de tafel, de vloer en de wanden deze straling op en zetten dit om in warmte. Als zij daarna deze warmte afgeven aan de lucht ontstaat er een gelijkmatige luchttemperatuur.

Er is een duidelijk verschil te zien tussen de traditionele manier van verwarmen en het verwarmen met infrarood verwarmingspanelen. Hieronder vertellen we je waar dat verschil precies in zit.

Wat is het verschil tussen infrarood verwarming en luchtverwarming?

Het grootste verschil tussen infrarood verwarming en luchtverwarming zit hem in de manier van verwarmen. Een radiator verwarmt de lucht in huis en dat duurt erg lang. Het verwarmen van de lucht zorgt er bovendien voor dat de lucht gaat bewegen. Door deze beweging verwaait de warmte snel en dat is niet erg efficiënt! Een infrarood paneel aan het plafond daarentegen is een stuk efficiënter. Het verwarmt alle objecten in de ruimte, waaronder jou zelf. Doordat er geen luchtcirculatie is blijft de temperatuur in de ruimte constant. Daarnaast is de opwarmtijd van een infraroodpaneel aanzienlijk korter. Dit heeft als gevolg dat je met een infrarood paneel niet alleen energie, maar ook tijd bespaart.

De voordelen van infrarood verwarming

Duurzaam verwarmen met infrarood verwarming brengt een aantal voordelen met zich mee. Onze warmtepanelen bieden een totaaloplossing voor het verwarmen van één of meerdere ruimtes.

  • Infraroodpanelen helpen je aanzienlijk besparen op de kosten t.o.v. traditionele verwarming.
  • Onderhoud is niet nodig, wij geven 10 jaar garantie op onze warmtepanelen.
  • Verwarmen zonder luchtstroom = minder bacteriën.
  • Eenvoudig te installeren met ons hang & heat systeem.
  • Het hele home heating system sluit je eenvoudig aan op het bestaande elektriciteitsnetwerk.

De perfecte temperatuur

Onze infrarood plafond panelen zijn op twee verschillende manieren te bedienen. Standaard worden zij aangestuurd door een schakelaar in combinatie met een thermostaat, maar wil jij de perfecte temperatuur liever op afstand regelen? Dat kan! De greeniuz verwarmingspanelen zijn uit te breiden met een domotica set waardoor je jouw verwarmingspanelen op afstand kunt besturen, via een een app op jouw telefoon. Via de mobiele app kun je razendsnel de temperatuur aanpassen. Wil je toch liever een paar graden warmer? Met 1 druk op de knop schakelen de infrarood panelen in het plafond aan.

Een ander groot voordeel van het slim aansturen van jouw panelen is dat je het optimale rendement uit je infrarood verwarmingspanelen haalt. Het is niet langer nodig lege ruimtes te verwarmen om een aangename temperatuur te behouden. Via de mobiele app stuur je de infrarood plafond panelen eenvoudig aan en heeft de ruimte binnen no-time jouw gewenste temperatuur. Zo heb jij op elk moment de perfecte temperatuur in huis. En je bespaart er ook nog eens op!

infraoodpaneel plafond

Waar moet ik aan denken bij infrarood verwarming?

Infrarood paneel verwarming biedt een toekomstbestendige oplossing voor duurzame verwarming. Dat neemt niet weg dat er factoren zijn die meespelen en waar rekening mee gehouden dient te worden om het systeem volledig tot zijn recht te laten komen. Om je een goed beeld te geven van waar je rekening mee moet houden bij infrarood verwarming sommen we hieronder enkele punten voor je op.

De juiste afmeting en positionering

Infrarood verwarmingspanelen geven gericht warmte af. Om deze reden is het belangrijk dat de infrarood panelen goed gepositioneerd worden en het juiste wattage hebben.

Bij greeniuz maken we voor iedere ruimte een warmteverliesberekening. Onze experts bepalen het benodigde wattage aan de hand van deze berekening en nemen dit mee in het kiezen van het juiste verwarmingspaneel of panelen. De keuze voor een bepaald paneel of panelen is dus afhankelijk van hoeveel wattage er nodig is om de ruimte warm te krijgen.

Energiebesparing is mogelijk

Goed dat je een stap wil doen met het verduurzamen van je woning. Wil je het optimale rendement uit je infrarood verwarmingspanelen halen? Dan is het aan te raden de panelen slim aan te sturen. Onze infrarood verwarmingspanelen worden aangestuurd door een schakelaar in combinatie met een thermostaat, welke samen de temperatuur in de ruimte regelen.

Infrarood verwarming verbruik

Het energieverbruik van infrarood verwarming ligt aanzienlijk lager dan dat van de traditionele manier van verwarmen. De warmte van een radiator vervliegt veel sneller dan de warmte van een infrarood paneel, dus op die manier is er minder energie nodig om het warm te krijgen, en te houden.

Infrarood warmtepanelen aan het plafond monteren

Plaatsing infrarood panelen

Waar komt infrarood verwarming het beste tot zijn recht?

Om infrarood verwarming geschikt te maken voor iedere ruimte in huis zijn de greeniuz infrarood verwarmingspanelen te verkrijgen in vijf verschillende afmetingen. Zo komt infrarood verwarming in alle ruimtes van het huis goed tot zijn recht.

Infrarood verwarming badkamer

De badkamer is uitermate geschikt om te verwarmen met een infrarood warmtepaneel. Het is een ruimte die vaak kort wordt gebruikt, maar waar het zeer wenselijk is dat de ruimte comfortabel verwarmd is. Het voordeel van infrarood verwarming is dat het niet de lucht, maar massa opwarmt. Omdat door het verwarmen met infrarood de schil van de ruimte opwarmt wordt de warmte langer vastgehouden. Er ontstaat een constante en aangename luchttemperatuur. Anders dan met een traditionele radiator waarmee enkel de lucht wordt verwarmd. De warmte hier vervliegt zodra er een deur opengaat en de verwarming springt weer aan. Met infraroodverwarming ga je zuiniger om met je energie.

Lees hier meer
infrarood verwarmingspaneel - woning duurzaam verwarmen

Inspiratie

Ben je na het lezen over het duurzaam verwarmen met infrarood verwarmingspanelen nieuwsgierig geworden? Bekijk op onze website enkele voorbeelden van realisaties om een nóg beter beeld te krijgen van de mogelijkheden van infrarood verwarming.