Veelgestelde vragen – FAQ

greeniuz

Adviesbureau

Voor welk type woningen is het greeniuz systeem het meest geschikt?

Het greeniuz systeem is het meest geschikt voor tussen- en hoekwoningen en appartementen uit de bouwjaren 1950 tot 1999.

Het verduurzamen van woningen is momenteel een belangrijk thema, maar er zijn verschillende factoren die het verduurzamen uitdagender maken dan anderen. Woningen gebouwd tussen 1950 en 1999 hebben vaak een minder goede isolatie en zijn minder goed geschikt voor moderne verwarmingssystemen. Daarnaast kan het vervangen van een bestaand verwarmingssysteem een ingrijpende en kostbare aangelegenheid zijn. Bij greeniuz vinden we echter dat duurzaam en comfortabel verwarmen voor iedereen binnen handbereik moet zijn. Daarom zetten wij ons in om elk Nederlands huishouden, ook die in tussen- en hoekwoningen en appartementen uit de genoemde bouwjaren, te voorzien van een betaalbare en duurzame verwarmingsoplossing.

Waar kan in aanvullende onderzoeksresultaten vinden?

Op deze pagina vind je alle aanvullende informatie over ons onderzoek en de onderbouwde resultaten, die aantonen dat het greeniuz home heating system geschikt is als hoofdverwarmingssysteem. Als je vragen hebt of meer informatie wenst, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

Zijn er referentieprojecten waar infrarood panelen zijn toegepast?

Ja, wij hebben diverse referentieprojecten waarin infrarood panelen succesvol zijn toegepast. Hierbij kun je denken aan projecten in de woningbouw, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Ook hebben wij ervaring met het toepassen van infrarood panelen in kantoren en winkels. Klik hier om ze te bekijken.

Algemeen

Zijn zonnepanelen noodzakelijk voor greeniuz warmtepanelen?

Nee, ons infrarood verwarmingssysteem werkt ook zonder dat er zonnepanelen aanwezig hoeven zijn en kan je nog steeds besparen op je maandelijkse lasten. Wanneer je onze infrarood verwarmingssysteem installeert, dan gaat je gasverbruik omlaag maar je kWh-verbruik omhoog. Hoe meer kilowatt uur je zelf opwekt hoe meer je gaat besparen natuurlijk.

Kan ik ook een los paneel bestellen?

Ja, dat kan zeker. Neem contact op met een van onze adviseurs zodat je goed geadviseerd kan worden welk type paneel aan jouw wensen voldoet.

Kan je infrarood verwarming aansturen met wifi?

Ons infrarood verwarmingssytseem is te bedienen via de app op je telefoon. Wanneer je kiest voor onze luxe thermostaat. Deze zijn handmatig te bedienen op de thermostaat en volledig te bedienen en programmeren via de app. Daarnaast kan je ook het energieverbruik monitoren. Wanneer wifi wegvalt, dan zal het systeem zelf blijven werken maar kan het niet meer bediend worden op de app.

Wat moet ik doen als ik een vraag heb?

Vele vragen worden beantwoord op onze website. Wil je graag meer informatie over het systeem zelf, plan dan een afspraak in met een van onze adviseurs. Heb je een urgente vraag? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.

Heeft infrarood verwarming een thermostaat?

Ja. Wanneer je ons systeem gebruikt als hoofdverwarmingsysteem, dan wil je natuurlijk in huis niet het gevoel hebben dat je in de zon of in de schaduw zit. Hier wil je juist gelijkmatig comfort niveau ervaren. We hebben er dan ook voor gezorgd dat ons systeem altijd op de juiste manier wordt samengesteld door middel van het type paneel en de posities van de panelen. Hiernaast is het erg belangrijk dat het systeem op een slimme manier wordt aangestuurd. Elke ruimte in huis krijgt daarom een eigen slimme thermostaat. Deze thermostaat meet de luchttemperatuur in de ruimte, en zorgt er ook voor dat de panelen altijd straling blijven afgeven. Hierdoor krijg je dus een mooie balans tussen luchttemperatuur en stralingscomponent. De thermostaat kan je handmatig bedienen of via een app op je telefoon.

Is infrarood verwarming regelbaar?

Ja. Wanneer je ons systeem gebruikt als hoofdverwarmingsysteem, dan wil je natuurlijk in huis niet het gevoel hebben dat je in de zon of in de schaduw zit. Hier wil je juist gelijkmatig comfort niveau ervaren. We hebben er dan ook voor gezorgd dat ons systeem altijd op de juiste manier wordt samengesteld door middel van het type paneel en de posities van de panelen. Hiernaast is het erg belangrijk dat het systeem op een slimme manier wordt aangestuurd. Elke ruimte in huis krijgt daarom een eigen slimme thermostaat. Deze thermostaat meet de luchttemperatuur in de ruimte, en zorgt er ook voor dat de panelen altijd straling blijven afgeven. Hierdoor krijg je dus een mooie balans tussen luchttemperatuur en stralingscomponent. De thermostaat kan je handmatig bedienen of via een app op je telefoon.

Kies je voor bijverwarming? Dan is het niet handig om 2 thermostaten in dezelfde ruimte te plaatsen. Deze gaan altijd tegen elkaar in werken. Het is natuurlijk wel fijn om je comfort niveau zelf te kunnen bepalen. Dit kan door middel van het instellen van de temperatuur van het paneel zelf, via de app op je telefoon.

Is infrarood verwarming geschikt voor een chalet?

Ja.

Infrarood warmtepanelen is een ideale verwarmingsoplossing voor een chalet. De warmtepanelen hebben namelijk een laag vermogen waardoor de piekbelasting beperkt blijft. Dit kan gunstig zijn wanneer er een minder grote aansluiting aanwezig is. Ook zijn onze warmtepanelen snel en eenvoudig te installeren tijdens de prefab bouw van het chalet of op locatie. Daarnaast kan de verwarmingsoplossing ook vanuit een centraal punt op een vakantiepark bediend worden. Hiermee is het mogelijk om bepaalde temperatuur setpoints in te programmeren en op basis van een boekingssysteem het systeem aan of uit te zetten. Hiermee garandeer je dat de gebruikers er comfortabel warm erbij zitten en dat je geen onnodige energie verbruikt.

Hoe wordt infrarood verwarming berekend?

Iedere woning en iedere ruimte is anders. Daarom maken wij altijd een berekening op maat om te bepalen hoeveel wattage en welk type warmtepanelen er nodig zijn om iedere ruimte in huis comfortabel te verwarmen.

Infrarood verwarming aan muur plaatsen?

Wij plaatsen onze warmtepanelen aan het plafond, niet aan de muur. Dat doen we om de volgende redenen:

  1. Het stralingsbereik van onze warmtepanelen is 3,5 meter. Vaak is de afstand van wand tot wand langer dan 3,5 meter. Dit betekent dat de straling niet de wand aan de andere kant raakt en daardoor de ruimte niet efficiënt kan verwarmen.
  2. Het is vaak niet mogelijk om de warmtepanelen aan de wand te plaatsen op de plek waar ze zouden moeten. Zo mogen de warmtepanelen niet direct tegenover een raam geplaatst worden omdat dit een slechte warmteopname heeft. Ook een tv of kast staat vaak tegen de wand waardoor er geen ruimte meer is voor een warmtepaneel.
  3. Een warmtepaneel aan de wand plaatsen is minder efficiënt omdat deze meer convectie opwekt dan wanneer deze aan het plafond geplaatst wordt.
Infrarood verwarming als hoofdverwarming?

Het infrarood verwarmingssysteem van greeniuz is ontwikkeld als hoofdverwarmingssysteem. De warmtepanelen zijn energiezuinig en met slimme aansturing kun je iedere ruimte apart verwarmen. Belangrijk is dat de panelen juist gepositioneerd worden in de ruimte om een optimaal stralingsbereik te creeeren. Wij adviseren jou hier graag in.

Infrarood verwarming vs convector?

Een elektrische radiator is voordelig in aanschaf, maar dat deze een hoge piekbelasting heeft en ook een hoog kWh-verbruik op jaarbasis als je het vergelijkt met ons infrarood verwarmingssysteem. Daarnaast creëer je met onze infrarood verwarmingssyteem een comfortabele en gelijkmatige temperatuur in de ruimte.

Kan je infrarood verwarming combineren met vloerverwarming?

Het is zeker mogelijk om onze infrarood warmtepanelen te combineren met vloerverwarming. Dit kan zelfs het gevoel van comfort versterken! Zeker wanneer de vloerverwarming is aangesloten op een lage temperatuur warmtepompsysteem. Alles wat massa heeft in de ruimte wordt namelijk aangestraald en neemt de temperatuur op.

Infrarood verwarming of (elektrische) radiator?

Een elektrische radiator is voordelig in aanschaf. Maar door het hoge stroomverbruik is het niet geschikt als hoofdverwarming voor woningen.

Infrarood verwarming of warmtepomp?

Een warmtepomp ook goede oplossing als er lage temperatuur verwarming in de woning aanwezig is, zoals vloerverwarming. De woning moet voldoen aan best strenge isolatie normen om een warmtepomp te plaatsen. Bij veel woningen in Nederland Is dit onvoldoende. Infrarood verwarming kan in bestaande situaties makkelijker toegepast worden omdat deze manier van verwarmen niet afhankelijk is van het het bestaande afgiftesysteem. De warmtepanelen werken als losstaand systeem, waarbij bovendien geen jaarlijks onderhoud nodig is.

Infrarood verwarming of airco?

Een airco is gemaakt om een ruimte te koelen. Wanneer je het kouder willen hebben dan voelt het prettig aan als er koude lucht verplaatst wordt. Wanneer je het comfortabel warm wil hebben dan is het juist prettiger als er zo min mogelijk lucht verplaatst wordt. Er ontstaat op deze manier namelijk een constante temperatuur in de ruimte zonder veel verschil in luchttemperatuur. Bij een airco is er sprake van veel temperatuur verschillen en veel luchtverplaatsingen waardoor er een oncomfortabel binnenklimaat ontstaat.

Is infrarood verwarming rendabel?

De aanschafkosten van het infrarood verwarmingssysteem zijn laag ten opzichte van iedere andere duurzame verwarmingsoplossing. Het energieverbruik is afhankelijk van jouw type woning, gezinssamenstelling en comfortbeleving. Dit bepaal je helemaal zelf. Benieuwd of jouw woning geschikt is? Plan dan hier een gratis adviesgesprek in.

Is infrarood verwarming gevaarlijk?

Nee, infrarood verwarming is niet schadelijk voor je gezondheid. Het type straling (lange golf infrarode straling) dat uit ons warmtepaneel komt dringt het huidweefsel niet binnen. Lees er hier meer over.

Is infrarood verwarming duur?

De aanschafkosten van het infrarood verwarmingssysteem van greeniuz zijn laag ten opzichte van iedere andere duurzame verwarmingsoplossing. Benieuwd wat de kosten voor jou zijn? Check op onze website of jouw woning geschikt is en ontvang een prijsindicatie.

Is infrarood verwarming schadelijk?

Infrarood verwarming is niet schadelijk. Het is onze oudste manier, namelijk zoals de zon onze aarde opwarmt. Dit is dezelfde lange golf straling die onze warmtepanelen uitstralen. Bekijk deze video voor meer info.

Is infrarood verwarming zuinig?

Het infrarood verwarmingssysteem van greeniuz is ontwikkeld als energiezuinig hoofdverwarmingssysteem. Zo is het kWh verbruik van een appartement tussen 1500-3000 kWh en van een tussenwoning 3500-4500 kWh. Wat dit voor jouw energierekening betekent is afhankelijk van de prijsafspraken per kWh met jouw energieleverancier.

Garantie

Hoeveel jaar heb ik garantie op het greeniuz home heating system?

Op het infrarood paneel geven wij 10 jaar garantie en op de domotica onderdelen 2 jaar. 

Is er onderhoud nodig op het greeniuz home heating system?

Nee, er is geen onderhoud nodig op de warmtepanelen. Onze warmtepanelen zijn geheel onderhoudsvrij. Greeniuz verleent 10 jaar fabrieksgarantie op het verwarmingselement en 2 jaar op de slimme thermostaat.

Installateur

Zijn er specifieke vereisten voor de elektrische installatie?

In de meeste gevallen is het niet nodig om de bestaande elektriciteitsinstallatie aan te passen. Neem voor meer gedetailleerde informatie contact met ons op.

Is er specifieke kennis of ervaring nodig om het systeem te installeren?

De installatie kan door iemand met basiskennis van elektrische spanning en stroomsterkte. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit door onze professionals te laten verzorgen.

Hoe moet het infrarood verwarmingssysteem geïnstalleerd worden?

De warmtepanelen worden bevestigd aan het plafond. Daarna wordt het systeem aangesloten op het bestaande lichtpunt, de slimme thermostaat gekoppeld en de gewenst temperatuur ingesteld. Neem voor meer gedetailleerde informatie contact met ons op.

Levering & installatie

Waar kan ik terecht voor vragen na levering of installatie van het greeniuz home heating system?

Voor technische vraagstukken adviseren wij je om een e-mail te sturen naar support@greeniuz.nl. Onze technische specialisten zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden en je voorzien van de juiste ondersteuning.

Hoe snel is de levering van greeniuz infrarood warmtepanelen?

Na aanvaarding heb je de greeniuz warmtepanelen binnen 10 werkdagen in huis. 

Is het noodzakelijk mijn elektrische installatie aan te passen wanneer ik het greeniuz home heating system installeer?

Als je kiest voor het greeniuz home heating system zijn er hoogstwaarschijnlijk geen aanpassingen nodig op de elektrische installatie. Dit heeft te maken met de lage wattage van onze warmtepanelen. Hierdoor kunnen we jouw woning binnen 1 dag transformeren, zonder verdere aanpassingen aan je woning te doen. 

Onderhoud & Renovatie

Hoelang is de gemiddelde installatie tijd per woning?

Een gemiddelde tussenwoning met een woonoppervlak van 75-125 m2 wordt door 2 installateurs binnen 1 dag volledige gasloos verwarmd.

Prefab bouwer

Hoe zit het met de installatiekosten en het onderhoud van infraroodverwarming in prefab gebouwen, en is dit kosteneffectief op de lange termijn?

De installatiekosten van infraroodverwarming in prefab gebouwen zijn vergelijkbaar met traditionele verwarmingssystemen. Het onderhoud van infraroodpanelen is echter nihil, omdat ze geen bewegende delen hebben en dus minder gevoelig zijn voor storingen.

Op de lange termijn kan infraroodverwarming kosteneffectief zijn, omdat het efficiënter omgaat met energie en dus lagere energiekosten oplevert. Bovendien kan de flexibiliteit in de indeling van een gebouw ook kostenvoordelen opleveren.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van infraroodverwarming in prefab gebouwen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen?

Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Zo is infraroodverwarming efficiënter in het omzetten van energie in warmte, omdat het direct de objecten in een ruimte verwarmt in plaats van de lucht. Dit zorgt voor een snellere en gelijkmatigere warmteverspreiding. Daarnaast nemen infraroodpanelen weinig ruimte in, waardoor er meer flexibiliteit is in de indeling van een gebouw. Bovendien hebben infraroodpanelen geen bewegende delen en zijn ze daardoor onderhoudsarm.

Is infraroodverwarming geschikt voor prefab gebouwen en hoe kan dit worden geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw?

Ja, infraroodverwarming is geschikt voor prefab gebouwen. Het kan worden geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw door rekening te houden met de benodigde capaciteit en positionering van de panelen aan het plafond. Hiervoor maken wij vooraf een warmteverliesberekening om jou te kunnen voorzien van advies op maat.

Ruimte

Is infrarood verwarming geschikt voor een werkplaats?

Indien er een bepaalde mate van isolatie aanwezig is in de werkruimte, dan is dit mogelijk om deze te verwarmen met ons infrarood verwarmingssysteem. Let er wel op dat het plafond hoogte niet hoger mag zijn dan 3,5 meter in verband met het stralingsbereik van de warmtepanelen. Een een hoger plafond wordt deze niet aangestraald door de panelen en zal de ruimte niet opwarmen.

Infrarood verwarming voor serre?

Infrarood verwarming werkt door middel van straling. Alles wat massa heeft in de ruimte wordt opgewarmd en geeft deze warmte langzaam weer af aan de lucht. Een serre bevat veel glas en van glas weten we dat het een matig tot slechte isolatiewaarde heeft. Warmte wordt niet goed gehouden. Een serre is dan ook niet geschikt om te verwarmen met het greeniuz infrarood verrwarmingsysteem. Wel zijn er genoeg andere verwarmingsoplossingen in de markt beschikbaar die een serre wel kunnen verwarmen. Let er hierbij op dat het wattage hoog is en je direct wordt aangestraald.

Infrarood verwarming voor badkamer?

Infrarood verwarming is bij uitstek geschikt voor het verwarmen van de badkamer. Je bespaart ruimte, want het warmtepaneel plaats je eenvoudig aan het plafond. Bovendien krijg je geen last van schimmel of vochtvlekken, omdat er geen sprake is van luchtverwarming.

Woningcorporatie

Is het verzwaren van de elektriciteitsaansluiting nodig?

Een verzwaarde elektriciteitsaansluiting is meestal niet nodig voor infrarood verwarming. Infrarood panelen hebben over het algemeen een lager wattage dan traditionele verwarmingssystemen en zijn dus geschikt voor normale huishoudelijke stroomaansluitingen. Het is echter altijd verstandig om de specificaties van de infrarood panelen te controleren en de hulp van een elektricien in te schakelen om te bepalen of de huidige elektriciteitsaansluiting voldoende is voor het gewenste aantal panelen.

Is het mogelijk om met infrarood verwarming een energielabel A te krijgen voor de woning?

Ja, het is mogelijk om met infrarood verwarming een energielabel A te krijgen voor een woning, afhankelijk van andere factoren zoals isolatie, ventilatie, en andere energiebesparende maatregelen. Infrarood verwarming is een zeer efficiënte manier van verwarmen en kan helpen de energierekening te verlagen. Wanneer het wordt gecombineerd met andere energiebesparende maatregelen, kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van een woning. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat infraroodverwarming slechts één aspect is van een breder energiebesparend plan en dat de totale energie-efficiëntie van een woning afhangt van vele factoren.

we schakelen over naar zakelijke content...