22 mei 2022

Onderzoek: energieverbruik woningen met infrarood

In opdracht van TKI Urban Energy en RVO heeft W/E adviseurs onafhankelijk onderzoek gedaan naar infraroodverwarming in woningen. Op 27 september 2021 zijn de eerste resultaten gepresenteerd van dit onderzoek naar energieverbruik en comfortbeleving met infrarood stralingspanelen. En wat blijkt? Het verbruik in woningen met infrarood is lager dan in gasgestookte woningen. 

Onderzoeksopzet

In de winter 2020 /2021 zijn 52 woningen gemeten die ingericht waren met infrarood warmtepanelen. Hierbij zijn de warmtepanelen van diverse leveranciers/fabrikanten gemeten, waaronder onze warmtepanelen. Het is niet bekend in welke woning welk type panelen geïnstalleerd zijn. Het type woning varieerde van vrijstaand tot appartement. En ook het aantal bewoners per woning varieerde van 1 tot meer dan 5. In iedere woning waren minimaal twee tot maximaal 19 warmtepanelen geïnstalleerd met een vermogen per paneel van 90 tot 1500 Watt.

Comfortmetingen

Het ervaren comfort van de bewoners werd minimaal één keer per dag geregistreerd. In de koude week in februari werd gevraagd het comfort vaker te registreren. Conclusie hiervan was dat de bewoners het iets vaker ‘te warm’ dan ‘te koud’ hebben. Een prima resultaat.

Energiemetingen

Het energieverbruik van de infrarood warmtepanelen is in 22 woningen geregistreerd in de periode van 1 februari – 31 maart 2021. Het gemiddelde verbruik was 40 kWh/m2. Dit betreft alleen ruimteverwarming exclusief verbruik voor badwater en koken. Gasgestookte woningen hebben een gemiddeld verbruik van 9m3 gas /m2 (circa 90 kWh/m2). Het verbruik van de woningen die verwarmd werden met infrarood is dus lager dan gasgestookte woningen. Een opvallend positieve uitkomst van het onderzoek!

Eerste conclusie W/E adviseurs

Met dit onderzoek is inzicht verkregen in het energieverbruik en comfortbeleving van infrarood panelen in woningen. Het hele rapport van het onderzoek dat W/E adviseurs uitvoerde lees je hier.

Verder onderzoek is nodig om nog meer bewijs te leveren dat infrarood verwarming een rol kan spelen in het versnellen van de energietransitie.

Ook greeniuz onderdeel van onderzoek

Vanuit de RVO-TKI Urban Energy doen we momenteel samen onderzoek met o.a. de TU/e om aan te tonen dat infrarood verwarming een comfortabele en energiezuinige hoofdverwarming is. Wij zijn er trots op onderdeel hiervan uit te mogen maken. Eén van de behaalde doelen is het ontwikkelen van een simulatiemodel door de Technische Universiteit Eindhoven. Met dit model kan voorspellend berekend worden wat de lucht temperaturen van de verschillende ruimtes in woningen zal zijn, welk wattage (type infrarood panelen) daarvoor nodig is en wat het verwachte kWh verbruik zal zijn op jaarbasis. Dit model is gevalideerd door praktijkdata die is genereerd door het inrichten van vele type woningen met onze infrarood panelen en meetapparatuur. Met dit model en de data kunnen we inmiddels aantonen dat gehele woningen op een comfortabele manier verwarmd kunnen worden met ons infrarood verwarmingssysteem.

Ook hebben we een nieuwe aansturingsregeling ontwikkeld voor onze panelen waarmee een energiebesparing behaald kan worden van 10 tot 20% en het comfort niveau nog beter wordt. Deze regeling is bij diverse testwoningen geïnstalleerd en wordt in 2022 op de markt gebracht. Mooie vooruitzichten waar we met plezier en vol vertrouwen aan mee werken.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Volg op ons LinkedIn.

Tags
Auteur
Avatar foto
Emmy Kruip Emmy is het vertrouwde aanspreekpunt voor veel van onze klanten. Met haar oog voor detail en gedrevenheid voor efficiëntie, zorgt ze ervoor dat de dagelijkse operationele activiteiten soepel verlopen. En dankzij haar passie voor communicatie, weet ze alledaagse vragen om te zetten in praktische en relevante content.
we schakelen over naar zakelijke content...