18 januari 2022

Infrarood verwarming; een gezonde keuze

Gezondheid is het allerbelangrijkste voor ons allemaal op dit moment. Om te voorkomen dat we zelf ziek worden of anderen aansteken blijven we thuis. Hartstikke goed! Maar is ons klimaat thuis wel goed? En wist je dat je het leefklimaat thuis eenvoudig kan verbeteren door te kiezen voor infraroodverwarming?

Het klimaat in Nederland

In Nederland staan ruim 7,5 miljoen woningen waarvan zo’n 7 miljoen worden verwarmd door een op gas gestookte cv-ketel. In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn dus kunnen we deze traditionele verwarmingsoplossing niet meer gebruiken. En dat moeten we ook niet willen, want gas is namelijk niet goed voor ons klimaat. Niet buitenhuis en niet binnenshuis. Verwarmen met een op gas gestookte cv-ketel is niet gezond voor ons gehele leefklimaat.

Hoe werkt het verwarmen op gas?

Wanneer je de temperatuur op je thermostaat hoger zet gaat de cv-ketel aan. Deze verbrandt door middel van een brander het koude water waardoor er warm water ontstaat. Met een pomp wordt dit warme water in het verwarmingssysteem door het hele huis verspreidt. Je radiatoren worden door het warme water dat erin stroomt steeds warmer en geven hun warmte af aan de ruimte. Hierdoor gaat de luchttemperatuur in de ruimte omhoog en krijg je het warmer.

Waarom het verwarmen van lucht niet gezond is

Lucht heeft als kenmerk dat het opstijgt als het warm wordt. Koude lucht daalt daarentegen. Vanuit jouw radiator stijgt de warme lucht dus omhoog totdat dit het plafond raakt. Hier aangekomen stroomt het richting de andere kant van de kamer, koelt het af en daalt het dus naar beneden. Totdat de lucht weer in aanraking komt met de radiator, want dan warmt de lucht weer op en stijgt deze naar boven. Op deze manier is er altijd sprake van luchtcirculatie in de ruimte. Door deze beweging wordt het in huis aanwezige stof continu de ruimte door verspreidt. Met meerdere mensen in huis die hier langere tijd samen in verblijven hoopt het stof zich op en zal het zich door luchtcirculatie door de hele ruimte verspreiden.

Een gezond leefklimaat

Het is preken voor eigen parochie, maar het verwarmen van je woning met infrarood warmtepanelen is gewoon een gezondere keuze voor het klimaat in huis. Infrarood verwarmt namelijk de massa zoals de muren, vloer en meubilair. De massa zet de opgedane energie om in warmte en geeft deze vervolgens af aan de lucht. De lucht wordt dus indirect opgewarmd. Omdat de hele schil van de ruimte en alles wat daarin staat de warmte afgeeft aan de lucht krijg je een zeer stabiele luchttemperatuur in de gehele ruimte zonder luchtcirculatie. Er zijn dus amper luchtstromen in de ruimte waardoor stof veel minder kans heeft om de ruimte door te gaan. Je creëert hiermee een gezonder leefklimaat in huis en dus een gezondere ruimte om in te verblijven.

Op deze pagina leggen we uit hoe infrarood verwarming de ruimte opwarmt. En gezondheid staat zeker in deze tijd op nummer 1 voor ons allemaal toch?

Tags
  • gezond leefklimaat
Auteur
Avatar foto
Emmy Kruip Emmy is het vertrouwde aanspreekpunt voor veel van onze klanten. Met haar oog voor detail en gedrevenheid voor efficiëntie, zorgt ze ervoor dat de dagelijkse operationele activiteiten soepel verlopen. En dankzij haar passie voor communicatie, weet ze alledaagse vragen om te zetten in praktische en relevante content.
we schakelen over naar zakelijke content...