Herken je dat gevoel? Je wil iets bijdragen aan een betere wereld maar wel de beste deal maken? Bij mij is dat niet anders. Ik heb een groen hart en doe iedere dag mijn best om zoveel mogelijk bij te dragen aan een betere wereld. Zo ook bij greeniuz, waar we iedere dag de energietransitie een stap mee vooruit helpen.

Verduurzamen kost vaak geld

Dat groene hart van mij, en vele anderen, betaalt echter de rekeningen niet. Onderaan de streep moet het ook interessant zijn om te verduurzamen. Een financiële stimulans om net dat stapje extra te zetten zoals bijvoorbeeld een besparing op je maandbedrag, lagere initiële aanschafkosten of achteraf geld terug krijgen.

Energiebesparende maatregelen voor bedrijven met infrarood

Voor infrarood warmtepanelen is op dit moment nog geen subsidie beschikbaar. Ik kon het maar niet geloven dat onze zo duurzame en innovatieve manier van verwarmen niet kon rekenen op wat financiële stimulans vanuit de overheid. We moeten voor 2050 in Nederland van het gas af. Om dit proces te versnellen zijn warmtepanelen bij uitstek geschikt voor veel type woningen en kantoren.

Energiebesparende maatregelen warmtepanelen

Mijn zoektocht naar energiebesparende maatregelen begon met een vraag van een klant. Hij had net warmtepanelen bij ons aangeschaft en was hier hartstikke blij mee. Want in één ruimte in zijn pand werd deze winter niet langer gebruik gemaakt van de centrale gasverwarming. Bovendien stond de verwarming niet de hele tijd aan, maar kon hij de nieuwe warmtepanelen zo instellen dat de ruimte warm was op de momenten dat er vergaderingen plaatsvonden. Klant blij dus. En ik kon hem nog blijer maken door een paar aanvullende vragen te beantwoorden.

Meldplicht energiebesparingsplicht

Mijn klant was namelijk bezig om informatie te verzamelen om te voldoen aan zijn meldplicht energiebesparingsplicht.

Bedrijven en instellingen (inrichtingen) die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken moeten voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Wat zoveel wil zeggen dat je verplicht bent om maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te nemen die het verbruik van kWh elektriciteit en/ of m3 aardgas (equivalenten) verminderen. (Bron: RVO)

Voor zakelijke klanten geldt deze informatieplicht om energiebesparende maatregelen aan te geven. En met deze verplichting komt de mogelijkheid tot een financiële teruggave op je investering.

De aftrekposten voor infrarood verwarming

De energie investeringsaftrek voor ondernemers heeft twee aftrekposten die interessant kunnen zijn bij de aankoop van infrarood warmtepanelen.

  • KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

De KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) betreft investeringen in bedrijfsmiddelen voor kleine en middelgrote organisaties. Infrarood warmtepanelen zijn zeker een goede investering voor je bedrijf dus met deze aankoop kun je gebruik maken van de KIA. Lees de voorwaarden om van deze aftrek gebruik te maken op deze site van de belastingdienst.

  • EIA (energie-investeringsaftrek)

Met de EIA (energie-investeringsaftrek) wil de RVO stimuleren dat er geïnvesteerd wordt in duurzame energie en energiebesparende middelen. Je kunt voor infrarood verwarming op twee manieren een investeringsaftrek aanvragen.

Technische voorzieningen voor energiebesparing in of bij bestaande bedrijfsgebouwen

De investering in infrarood panelen zijn aftrekbaar onder de code 310000 in de Energielijst 2021. Lees er hier meer over.

Infrarood panelen

De investering in infrarood warmtepanelen is onder de code 270103 aftrekbaar wanneer deze bestemd zijn voor het verwarmen van werkplekken in ruimtes met een gemiddelde hoogte van meer dan 4 meter. Ook ruimtes lager dan 4 meter komen in aanmerking, zolang het een gemiddelde hoogte betreft van meer dan 4 meter. Er moet door de aanvrager aangetoond worden dat er een energiebesparing is tussen de 0,15Nm3 en 1,2Nm3 per jaar. Lees er hier meer over.

En nog meer goed nieuws; je kunt deze aftrekposten combineren!

Infrarood verwarming; een slimme, duurzame investering

Infrarood verwarming op kantoor is sowieso een duurzame investering voor de toekomst. Met deze erkende maatregelen energiebesparing en financiële aftrekposten wordt het voor ondernemers wellicht net wat interessanter om tot deze aanschaf over te gaan. Zo bied je jouw medewerkers een beter werkklimaat en verdien jij je investering sneller terug. Daar wordt iedereen, met of zonder groen hart, uiteindelijk toch blij van?

Overweeg je infrarood warmtepanelen aan te schaffen voor een goede prijs? Neem dan eens een kijkje op duurzaamvesta voor meer informatie en maak een berekening van wat jij terugkrijgt na de aankoop van infrarood warmtepanelen. Mocht je interesse hebben in de infrarood panelen van greeniuz, neem dan gerust even contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.

Tags
Auteur
Emmy Kruip
we schakelen over naar zakelijke content...